Blogg

Hjem/Blogg/
4. mars 2019

Fortsatt intill 45000,- å få i støtte fra Enova ut 2019!

2019-03-04T15:18:49+01:004. mars 2019|

Støtte fra Enova

Det er fremdeles mulig å få inntil 45000,- i støtte fra Enova ut 2019, dersom du bytter ut oljefyren med et bergvarmeanlegg.

 

Fra 2020 er det ingenting å få!

 

Enova forvalter støtteordningene som omfatter alle landets husholdninger. Gjennom støtteordningen Enovatilskuddet gir Enova nå rettighetsbasert støtte til en rekke tiltak i boliger.

Enovatilskuddet er Enovas nye støtteordning til husholdninger. Det fine med ordningen er at den er rettighetsbasert, og at du får mer støtte ved å kombinere flere tiltak. Endelig gis det også støttet til rens- og fjerning av oljefyr eller parafinkamin og oljetank, hvis du samtidig investerer i en fornybar oppvarmingsløsning.

Du får støtte til følgende tiltak:

 • Fjerning av oljekjel og -tank
  Erstatter du en oljekjel med en fornybar varmekilde som varmepumpe eller biovarme, har du nå rett til å få tilbake opp til 10.000 kr for fjerning av oljekjel og tank, i tillegg til det du får for investeringen i den fornybare varmekilden. Du kan også kombinere fjerning oljekjelen med andre energitiltak i ordningen.
 • Fjerning av oljekamin og -tank
  Erstatter du en oljekamin med en fornybar varmekilde som varmepumpe eller biovarme, har du nå rett til å få tilbake penger for å fjerne kaminen og tanken.  Du få tilbake opp til 5.000 kr hvis du kan bekrefte kjøp av en fornybar varmekilde. Du kan også kombinere fjerning kaminen med andre energitiltak i ordningen.
 • Energirådgiver
  En energirådgiver energimerker boligen din og lager en plan med energisparende tiltak, tilpasset din bolig. Du har nå rett til å få tilbake mellom 5.000 og 7.500 kr når du har gjennomført energirådgivning. Med en tiltaksplan fra en energirådgiver, har du et godt grunnlag for å kunne planlegge energismarte tiltak. Du kan kombinere dette tiltaket med andre energitiltak i ordningen.
 • Luft-vann varmepumpe
  En luft til vann-varmepumpe henter varme fra luften ute. Denne varmepumpen fungerer sammen med et vannbårent varmeanlegg. Du har nå rett til å få tilbake mellom 10.000 og 20.000 kr, ved å investere i dette tiltaket. Du kan kombinere en luft til vann-varmepumpe med fjerning av oljekjel og oljetank og andre energitiltak i ordningen.
 • Væske-vann varmepumpe
  En væske til vann-varmepumpe henter varme fra fjell eller jord. Denne varmepumpen fungerer sammen med et vannbårent varmeanlegg.  Du har nå rett til å få tilbake mellom 20.000 og 30.000 kr, ved å investere i dette tiltaket. Du kan kombinere en væske til vann-varmepumpe med fjerning av oljekjel og oljetank og andre energitiltak i ordningen.

 

Fornøyde oljefri kunder! Marit og Per Hynne i Kongsvinger

4. februar 2015

Jordslynger – et aktuelt alternativ til bergvarme?

2015-06-12T16:41:06+02:004. februar 2015|

Vidar på Flisa valgte å legge jordslynger og her er de igang med inngravingen. Hos Vidar ligger det nå 300 meter med kollektorslanger 50 cm under jordet hans som varmer opp huset og gir han varmtvann. Hvorfor velger ikke flere bønder denne løsningen tro? Kontakt oss – vi vet råd!

Sjekk forøvrig mer denne artikkelen i avisen Glåmdalen.

15. januar 2015

Rosemarie og Ragnar kastet oljefyren

2015-06-12T16:41:11+02:0015. januar 2015|

Ekteparet Rosemarie og Ragnar Tronsmo er ikke-boende Kobbl-medlemmer og har en enebolig i Lia i Kongsvinger. Det fremtidsrettede ekteparet har kastet ut oljefyren og satt inn et miljøvennlig bergvarmeanlegg. Komforten er det viktigste, sier Rosemarie. Og så deilig på slippe oljelukt og søl i kjelleren! Økonomi og besparing, sier Ragnar med et smil. Vi brukte litt tid på å finne ut av hvilke alternativer som kunne erstatte oljefyren. Men så fikk vi høre om et firma i Kongsvinger som hadde spesialisert seg på bergvarmeinstallasjoner. Aparo Energi sendte en prosjektleder som skisserte og forklarte oss løsningen tilpasset vårt hus. Og da flexilånet i banken var i orden, gikk det ikke lang tid før vi var i gang, sier Ragnar.

Bergvarmeanlegget har nå gått i over 2 år og det fungerer utmerket. Vi tenker på alderdommen og verdiøkningen på boligen når vi en gang skal flytte. Men det blir en god stund til, sier det spreke ekteparet.

Undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Enova i høst viser at 63% av de spurte svarte at de anser oljefyr som lite attraktivt når de vurderer ny bopel.

Fremtidens energikilde

– Jeg er ikke i tvil om hvilken energikilde jeg vil bruke i fremtiden. Bergvarme er mitt førstevalg. Du får din egen energibrønn i hagen som fylles opp med gratis energi, sier Gunnar Solem, styreleder i Nors varmpumpeforening. En energibrønn kan vare opp til 100 år. Selve pumpen kan være i drift i 20-25 år før den må skiftes ut. Selve bergvarmepumpen skal monteres innendørs og man kan bruke de eksisterende radiatorene. I de senere årene er det blitt mer vanlig å legge vannbårent system ned i gulvene. Det er behagelig for inneklimaet og det er godt å ha en lunk i gulvet.

Bergvarme er svært effektiv selv når temperaturen viser minus 30 grader. Totalt sett vil et solid bergvarmeanlegg koste fra ca.kr. 200 000 og oppover. Når alle oljefyrer er fjernet innen 2020 slipper huseiere også å frykte at oljetanken lekker, mange lever med denne bekymringen i dag. Bergvarme er ren energi uten noen form for lekkasje eller lukt. Mange kjellere i dette landet har lukt av olje, og det er ingen god lukt å ha i huset.
Teknologien med vannbåren varme er gammel. Den ble tatt i bruk allerede i 1840 årene. I dag er teknologien forbedret og har høy grad av brukervennlighet, og svært begrenset vedlikeholdsbehov.

Aparo Energi AS har nå passert 150 installerte bergvarmeanlegg. Selskapet har siden 2008 gjort seg sine erfaringer med forskjellige løsninger for varmesystemer. Og det er jord-/bergvarme som gjelder, smiler Bodil Krogh. Aparo Energi har egne rørleggere og vi tar hånd om hele prosessen fra a-å. Vi tilbyr serviceavtale og opplæring slik at kundene også skal føle seg trygge i etterkant av installasjonen. Dette setter alle pris på, sier Bodil Krogh.