Ekteparet Rosemarie og Ragnar Tronsmo er ikke-boende Kobbl-medlemmer og har en enebolig i Lia i Kongsvinger. Det fremtidsrettede ekteparet har kastet ut oljefyren og satt inn et miljøvennlig bergvarmeanlegg. Komforten er det viktigste, sier Rosemarie. Og så deilig på slippe oljelukt og søl i kjelleren! Økonomi og besparing, sier Ragnar med et smil. Vi brukte litt tid på å finne ut av hvilke alternativer som kunne erstatte oljefyren. Men så fikk vi høre om et firma i Kongsvinger som hadde spesialisert seg på bergvarmeinstallasjoner. Aparo Energi sendte en prosjektleder som skisserte og forklarte oss løsningen tilpasset vårt hus. Og da flexilånet i banken var i orden, gikk det ikke lang tid før vi var i gang, sier Ragnar.

Bergvarmeanlegget har nå gått i over 2 år og det fungerer utmerket. Vi tenker på alderdommen og verdiøkningen på boligen når vi en gang skal flytte. Men det blir en god stund til, sier det spreke ekteparet.

Undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Enova i høst viser at 63% av de spurte svarte at de anser oljefyr som lite attraktivt når de vurderer ny bopel.

Fremtidens energikilde

– Jeg er ikke i tvil om hvilken energikilde jeg vil bruke i fremtiden. Bergvarme er mitt førstevalg. Du får din egen energibrønn i hagen som fylles opp med gratis energi, sier Gunnar Solem, styreleder i Nors varmpumpeforening. En energibrønn kan vare opp til 100 år. Selve pumpen kan være i drift i 20-25 år før den må skiftes ut. Selve bergvarmepumpen skal monteres innendørs og man kan bruke de eksisterende radiatorene. I de senere årene er det blitt mer vanlig å legge vannbårent system ned i gulvene. Det er behagelig for inneklimaet og det er godt å ha en lunk i gulvet.

Bergvarme er svært effektiv selv når temperaturen viser minus 30 grader. Totalt sett vil et solid bergvarmeanlegg koste fra ca.kr. 200 000 og oppover. Når alle oljefyrer er fjernet innen 2020 slipper huseiere også å frykte at oljetanken lekker, mange lever med denne bekymringen i dag. Bergvarme er ren energi uten noen form for lekkasje eller lukt. Mange kjellere i dette landet har lukt av olje, og det er ingen god lukt å ha i huset.
Teknologien med vannbåren varme er gammel. Den ble tatt i bruk allerede i 1840 årene. I dag er teknologien forbedret og har høy grad av brukervennlighet, og svært begrenset vedlikeholdsbehov.

Aparo Energi AS har nå passert 150 installerte bergvarmeanlegg. Selskapet har siden 2008 gjort seg sine erfaringer med forskjellige løsninger for varmesystemer. Og det er jord-/bergvarme som gjelder, smiler Bodil Krogh. Aparo Energi har egne rørleggere og vi tar hånd om hele prosessen fra a-å. Vi tilbyr serviceavtale og opplæring slik at kundene også skal føle seg trygge i etterkant av installasjonen. Dette setter alle pris på, sier Bodil Krogh.